IMG_8451
28. januar 2018

Glæden over en indbygget reol

Hold nu magle, hvor vi bare elsker at bo i vores hus! En aften i den meget interimistiske sofa (som blot består af to enkelt-madrasser sat sammen med en masse store puder), en kop kaffe ved det store bord i køkkenet, mens vi kan høre børnene bygge lego og høre cd’er ovenpå – ja, sågår turene i vaskekælderen er fantastiske. Det er ikke overdrevet, når vi siger, at det var en af de bedste beslutninger i vores liv at kaste os ud i byggeprojektet her, fordi det bare betyder noget for os at bo et sted, som passer til os og den æstetik, vi drømmer om.

Men det er jo også nemt sagt nu, hvor vi absolut kun har overskuelige og afgrænsede projekter tilbage. Hvis man ser bort fra ønsker og drømme om selve indretningen, møbler og andre ting på pudestadiet, så er der nu kun badeværelset på 1. sal og entreen tilbage. Og begge dele er i dén grad på tegnebrættet, men det vender vi tilbage til i et andet indlæg.

Hen over julen blev vores indbyggede reol i stuen færdig, og den har sgu også fået lidt wow-faktor, synes vi i al beskedenhed. Det er ikke så tit, at man ser indbyggede skabe og møbler i “nye” huse, hvorimod det i især i 50’erne og 60’erne var helt almindeligt – tænk på alle de smukke teaktræsskabe med små buede metalhåndtag – og ofte var der også indbyggede reoler i stuerne. Det er både fint og praktisk og kan skabe sammenhæng i husets visuelle udtryk, så hvorfor ikke kopiere ideen?

For at udnytte pladsen i vores (tv)stue, som vi med vores “store åbne rum-tankegang” egentlig går og synes er lidt lille, men som hos de forrige ejere var et samtalekøkken med både køkken-ø og spisekrog, valgte vi ret hurtigt at sende tankerne i retning af en indbygget reol på den ene endevæg.
Her kunne vi slå flere fluer med et smæk – bl.a. kunne vi ikke komme udenom, at vandrør og gulvvarmestyring er gemt i denne væg, og det skulle vi have adgang til, og ved at bygge reolen ind i væggen kunne vi lige pludselig score et par kvadratmeter ekstra i stuen. (ja, der blev f.eks. lige plads til juletræet foran bygningsværket).

IMG_0855

Nogle gange har jeg en mistanke om, at det på lidt mere ubevidst plan er blevet en sport for os at gøre det svært for os selv (Axel er helt sikkert drivkraften i den tankegang:) … I hvert fald vælger vi sjældent de nemme løsninger, men til gengæld ender vi ofte med et resultat, vi bliver rigtig tilfredse med, og som er tilpasset specielt til os, vores stil og hus. For jo, det havde da bestemt været nemmere og sikkert også billigere at smække en gipsplade op uden på rørene, lave en form for låge og så placere en fin færdigkøbt reol op ad væggen.

Men vi er nu rigtig glade for vores egetræsreol, som spiller flot op til gulvet i samme trænuance. Som med meget andet her i huset er udgangspunktet et Ikea-korpus (Axel kan remse mål og modeller op fra deres køkkenkatalog, hvis man vækkede ham klokken to om natten), som er beklædt med olierede (hjemmegjorte) egetræs-bordplader fra Silvan plus bagbeklædning (MDF-plader beklædt med egetræsfiner) i ét stykke fra Træbutikken. Pladerne er skåret op på nøjagtig mål på Silvans savværk, hvor hvert snit koster 30 kroner.
Da materialerne var i hus, begyndte det store tetris for voksne – hele reolen blev samlet på gulvet og til sidst løftet op og med stor nervøsitet placeret i hullet.

 

IMG_1832

Bunden og de andre skabe er Ikeas Metod-køkkenskabe, og lågerne er faktisk også køkkenlåger fra Ikea i egetræ. Fordi ventilationsrørene kun går i venstre side, var der mulighed for at lave reolen dybere (60 cm) i højre side, og Axel fik ideen om en lille sidde-alkove. Den ser impelthen så hyggelig og giver lige en ekstra siddeplads, som især tiltrækker henslængte teenagere med en Iphone, kunne vi konstatere, da vi havde gæster i julen. Med en tynd læderhynde og en lækker lampe er vi ved at være i mål dér, men I ved sikkert også godt, hvad specialsyede læderhynder koster …

nytår

I dag har Axel spartlet omkring reolen, hvorefter maleren forhåbentlig indfinder sig, og til sidst – tadaaaaa skal vi sætte de berømte fodlister på. Det er næsten umenneskeligt for os ikke at gøre stuen helt færdig nu – ideer til indretning er der masser af, og vi har faktisk også været en tur forbi et par møbelbutikker her i januar og forelsket os i en dejlig hjørnesofa, men gik hjem og sov på det…og valgte at køre videre med sofa-madras-løsningen indtil videre for i stedet at kaste pengene ind i de to næste projekter, badeværelse og entré, hvoraf førstnævnte jo godt kan tømme sparegrisen, allerede inden vi når til at alt det sjove …

 

Dorte Mosbæk

View all post by .