toiletkøkken
6. juni 2016

Fra 240 m2 til 40 – og et toiletkøkken!

Det er jo totalt moderne at minimize sit liv – men det er nu mere nød end lyst, der gør, at vi lige nu er i gang med den helt store nedskalering. Det har hele tiden været meningen, at vi skulle bo i vores nye hus, mens vi renoverer – men vi havde nok håbet, at håndværkerne i det mindste ville være bare lidt i gang, når vi rykkede ind. Som I nok kan gætte, venter vi staaaaadig på byggetilladelse, så tiden lige nu går med at gøre klar i kælderen, hvor vi skal bo, indtil i hvert fald stueetage (og måske førstesal) er færdig – circa 20 uger, siger min tidsoptimistiske mand, så jeg har lagt 4 til! Succeskriteriet er opfyldt, hvis vi kan guffe andesteg og risalamande tilberedt i det nye køkken.

Men ja, hvordan bor man lige midt i en ombygning? Vi har prøvet det før med både støvdøre og små stier af planker ud til bad og nødkøkken, med plader for vinduerne, ledninger ud af væggen og tilmed et barn i hånden og ét på hoften, og den erfaring er nok den vigtigste årsag til, at vi godt tør igen. Jeg tror, det er fuldstændig som at føde – der må være nogen byggehormoner, som får os til at glemme besværlighederne, så snart resultatet er opnået. Og allerede efter den første fødsel ved man, at man ikke behøver frygte den næste. Man bliver endda både klogere og mere erfaren. Da vi talte om planerne for det nye hus, kunne vi derfor lynhurtigt se, at kælderen godt kunne blive vores midlertidige hjem. Bevares, det bliver småt og ret meget “kolonihave møder kahyt”, men det kan fungere.

Der er to små rum, måske 6-8 m2, et bryggers og et toilet med bruser. Herudover en lang gang og en ganske stor krybekælder, som har fungeret som opbevaring og viktualierum. Heldigvis er der direkte opgang til haven og et solfyldt fliseområde, og vi kan derfor lukke helt af for støv og håndværkere.

I vores fortolkning bliver kælderen til:

1 børneværelse med køjeseng og åbent walk in-closet.

1 soveværelse/opholds-, tv- og spisestue

1 køkken, som tilmed er virkelig praktisk indrettet, for man kan faktisk røre i gryderne, mens man sætter en vask over – stort set uden at røre sig ud af flækken.

1 toiletkøkken: ja, det er et meget mærkeligt rum, fordi det i forvejen er et gennemgangsrum med to døre – men det var altså det eneste sted med vandhane, så Axel har nu sat en køkkenvask op i stedet for det nydelige toiletmøbel, og her skal så både morgentoilette og opvask foregå. Dog har handymanden fundet plads til opvaskemaskinen, fryser, køleskab, mikroovn i selve køkkenet foruden den vaskemaskine og tørretumbler, der allerede var der. Ja, man kan få meget presset ind på 4 m2. Snart kommer også vores køkkenting.

IMG_6253

Resten af vores habengut skal opmagasineres, så de typiske samtaler vi pt. fører over middagsbordet handler om, hvorvidt kommode 1 kan rumme mere end kommode 2 eller er det i virkeligheden bedst med plastikkasser? Hvilke møbler kan have flere funktioner – f.eks. tænker vi at børnene godt kan sidde oven på et skuffemøbel med tøj, når vi skal spise, og det bliver nok også noget med nogle “lommer” til småting, der kan hænge på væggen. Og helt ærligt, hvor f… skal tøj, overtøj, vasketøj, snaskede børnesko og regnbukser være? Nå, det løser vi – øh, jeg mener, det løser Axel helt sikkert!

Vi glæder os helt vildt til at rykke, for børnene er allerede startet nye institutioner, så alting bliver nemmere –  og det bliver bare SÅ hyggeligt i vores lille miniature-hjem, i hvert fald de første par uger!

 

Dorte Mosbæk

View all post by .